Bastogne-islagkage med hasselnødmarengsbund, skovbærsirup og brændt skum på toppen

Hasselnødmarengsbund:
150 g hasselnødder
2½ dl flormelis
1 tsk bagepulver
4 stk æggehvider
1 stk Springform (24 cm i diameter)

Smør og hvedemel til formen

Bastogne-is:
¾ dl sukker
4 stk æggeblommer, pasteuriserede
3 dl piskefløde
6 – 8 stk Bastognekiks – hakket i små stykker
1 tsk vaniljesukker

Skovbærsirup:
200 g frosne skovbær
200 g sukker
200 g vand ( 3 dl )
2 cl citronsaft

Brændt Skum:
150 g pasteuriserede æggehvider
175 g flormelis
½ stk vaniljestang (gerne polynesisk)

Tid: 60 minutter
Frysetid: Mindst 4 timer
Hasselnødmarengsbund:

Tænd ovnen på 175°.

Smør springformen, og drys den med mel. Hak nødderne meget fint i en blender eller foodprocessor. Bland de blendede nødder, flormelis og bagepulver i en skål. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål, og vend dem i mandelblandingen. Hæld mandelmarengs- dejen i springformen, og bag den i ovnen i ca. 30 minutter. Tag den ud, og lad den køle helt af i formen.

Bastogne-is:

Pisk sukker og æg til en lys og luftig masse. Pisk indtil alle sukkerkorn er helt opløste, dup en finger i massen og gnid to fingre mod hinanden – her må du ikke kunne mærke sukkerkorn. Pisk fløden til let flødeskum i en anden skål. Vend hakket Bastognekiks og vaniljesukker i æggemassen. Vend derefter flødeskummet i så du får en luftig creme. Hæld cremen over den afkølede marengsbund i springformen. Dæk til med husholdningsfilm og sæt kagen i fryseren i mindst 4 timer.

Skovbærsirup:

Hæld alle ingerdeinser i en gryde og lad dem simre i ca 20 – 30 minutter. Rør undervejs og tjek løbende konsistensen ved at tage en ½ teske sirup fra gryden og ud på en kold tallerken. Herved kan man bedre vurdere konsistensen ved stuetemperatur som vil være tykkere end i kogende tilstand. Den skal en tyk konsistens a’la marmelade i afkølet tilstand så den ikek ”løber”. Si den og afkøl. Smør et lag på ca ½ cm
Ovenpå den afkølede nøddemarengsbund. Sæt i fryseren og lad forfryse.

Brændt Skum – ( lige inden servering ):

Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud, med en lille kniv. Vaniljekornene mases med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Æggehvider og flormelis piskes til sej marengs med en håndmixer. Tilføj vaniljesukkeret i slutningen af piskningen. Tag islagkagen ud af fryseren og ud af formen og placer den på et serveringsfad. Fordel straks marengsen / skummet ovenpå og på siden af den iskolde is, top den gerne let op her og der. Med en gasbrænder “brændes” det øverste af marengsen til den er let gylden over det hele. Det er også muligt, at stille isen med marengsen tilbage i fryseren nogle timer inden servering og så bare “flambere” den lige inden servering.

Og rester af isen kan sagtens fryses ned igen med den brændte skum. Det bli’r den ikke dårligere af.

Bastognekiks-islagkage - snit Bastognekiks-islagkage