Naanbrød – uden gær

Ingredienser

4,75 dl hvedemel
1½ tsk salt
1 tsk bagepulver
2 spsk olivenolie
½ dl vand
2 dl græsk youghurt
3 spsk jomfru i det grønne osse kaldet nigellafrø – eller sesamfrø
Bland mel, salt og bagepulver.

Tilsæt olivenolie, vand og græsk youghurt og bland det hele godt sammen.

Ælt dejen og del den ud i 4 – 5 stykker. Lad dejen hæve ca en time.

Tænd for ovnen på 230 varmluft ½ time før bagning så den er godt gennemvarm. Sæt en bageplade i ovnen så den er varm.

Flad dejstykkerne ud med en kagerulle og form dem til dråbeformede brød ca 25 – 30 cm lang og 12 – 15 cm bred. Drys evt. brødene med jomfru i det grønne-frø inden bagning.

Brug evt. bagepapir

Bag brødene på bagepladen i ca 10 – 12 minutter til de er gyldne.

Server dem varme.

 

naan
Naan

Sund Suppe ( m/ alt godt fra grøntsagsskuffen )

8-10 portioner

Rapsolie og en god klat smør
1 stort løg eller 2 små
4 fed hvidløg eller efter smag
3-4 kviste timian (tørret kan også anvendes)
3 laurbærblade
Ca. 2,5 liter vand
3 grønsagsboullion-terninger
2 hønseboullion-terninger
Salt og friskkværnet peber efter smag
1600-1700 gram blandede grøntsager og rodfrugter:
F.eks:
¼ hvidkålshoved
½ knoldselleri
2 bagekartofler
2 porrer
3 store gulerødder
Meningen med denne opskrift og suppe er, at du bare kan bruge, hvad du lige har af kål, rodfugter, græskar og lignende. Bare du sørger for, at der er en et par rodfugter i, så suppen tyknes.

Fremgangsmåde:
Varm olie og smør op i en stor 8-10 liters gryde – lav til middelvarme.
Pil og skær løg i grove skiver. Hvidløg pilles og hakkes groft. Put det op i gryden sammen med timian og laurbær. Lad det blive varmet i gennem, til løgene er klare, ikke brune! Skræl i mens rodfrugterne, og skær dem i grove stykker. Snit kålen groft (hvis du anvender stavblender til at blende, skal det være i mindre stykker, som kan blendes af den). Tilsæt det i grydes og varm det igennem på middel varme, så smagen derved bliver mere intens.Tilsæt nu 2,5 liter vand og boullion-terningerne, og kog det i en ½ time, så alt er mørt.
Blend nu suppen af et par omgange i en blender. Brug evt. stavblender. Varm suppen igennem i gryden igen.
Server den som den er med groft brød til, eller varm kødboller eller kyllingetern op i suppen. Du kan også servere skiver af god, ovenstegt, røget bacon til, som man kan duppe i den lækre suppe, eller riste bacontern, som kan drysses på.

Tips:
Tilsæt evt. mere boullion, når suppen er blendet, hvis du ønsker den mere lind.
Tilsæt et par deciliter fløde, hvis du ønsker den mere cremet, og den ikke behøver at være så fedtfattig.
Tilsæt en chili, hvis den skal være lidt spicy!
Pynt evt. suppen i skålen med karse eller lidt ringe af porrer, som ristet i lidt olie på en pande inden.

Kilde : Louise Thede Høj

img_22331
Sund Grøntsagssuppe

Gourmet Rødkål

Tilbehør til 6 personer

1 rødkålshoved
4 spsk smør
1 helt løg – halveret
4 dl rødvin
75 g brun farin
1 kanelstang
5 hele allehånde
1-2 stjerneanis
1 tsk. Hel spidskommen
4-5 spsk ribsgelé
1 dl balsamicoeddike
Salt og friskkværnet peber

Skyl rødkålen. Skær stokken fra rødkål, snit den fint. Smelt smør, tilsæt rødkål, og svits ved middel varme til det skinner, lad det ikke brune.
Tilsæt resten af ingredienserne, og krydr med salt og friskkværnet peber. Læg låg på, og lad det simre i 2 timer.
Tag løget op, og krydr igen med salt og friskkværnet peber. Smag evt. rødkålen til med lidt mere balsamico.
TIP! Kan du lide rødkålen lidt spicy, så Tilsæt 1 flækket rød chili hakket med kerner.

Kilde : Louise Thede Høj

Efterårssalat med et cremet twist

Til 4 personer

¼ – 1/2 hvidkålshoved eller en 1/2 spidskål
1 stort æble
2 modne, cremede avocado’er
1-2 citroner
1 bundt dild
1 bundt purløg
1 stor håndfuld grofthakkede mandler, ristede (ristes i ovn på 180 gr. i ca. 12 min)
1 stor håndfuld tørrede tranebær
Salt og friskkværnet peber

Find en stor skål. Skyld kålen og snit den fint. Brug evt. mandolinjern. Del æblet i 8 kvarte og skær derefter det skiver. Pres citronsaft fra en halv citron over æblerne, så de ikke bliver brune.
Skær de modne advocado i mundrette stykker. Hak dild og purløg. Det hele skal vendes i skålen sammen med de tørrede tranebær. Pres saften fra en halv til en hel citron over salaten og smag til med salt og peber. Vend rundt..Drys de hakkede mandler over og server!
Tip: Skal der en decideret dressing på , så lav en af:
• 2 spsk. olivenoile
1 spsk. Æblecidereddike eller citronsaft
• Ca. 1-2 tsk. acaciehonning, efter smag, men dressingen skal være syrlig/frisk
• Salt
• Peber
• Tilføj evt. lidt dijon eller grov sennep – eller begge.

Kilde : Louise Thede Høj